Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Trendgesprek 2021 met Carsten de Dreu en filosoof Florentijn van Rooselaar

9 februari // 14:00 - 17:00

In ons jaarlijks Trendgesprek, op dinsdagmiddag 9 februari vanaf 14.00 uur, richten we ons op de trends ‘Afnemende sociale cohesie’, gecombineerd met ‘toenemende groepsvorming’. Deze twee trends lijken paradoxaal, echter de toenemende groepsvorming speelt zich veelal niet af op buurtniveau, maar bijvoorbeeld online, wat de polarisatie op buurtniveau juist soms lijkt te versterken.

Wat betekenen deze ontwikkelingen nu voor de leefbaarheid in onze wijken? Vanuit dat perspectief zal hoogleraar Carsten de Dreu ingaan op de meer biologische kant van polarisatie, van groepsvorming bij dreiging. Polarisatie is deels biologisch bepaald. Wanneer er gevaar dreigt, hebben we als mens overlevingsimpulsen. Een van die impulsen is om samen te klitten met gelijkgestemden. Dat doen veel groepsdieren: schapen, apen en ook mensen. Je vormt een groep om samen de stress, het gevaar het hoofd te bieden. En bij zo’n groep hoort automatisch een grens: jij hoort er wel bij en jij niet”, aldus de Dreu in een artikel in het Algemeen Dagblad afgelopen zomer. Hij ziet onder druk van de pandemie de polarisatie toenemen. Ziet hij een rol voor corporaties weggelegd om het tij op buurtniveau te keren?

Naast de biologische kant van groepsvorming, plaatst journalist, schrijver en filosoof Florentijn van Rootselaar de rede. Hij zal onder andere spreken over de effecten van de toenemende informatiestroom en het verkokerde aanbod dat algoritmes ons bieden. Deze stroom zorgt voor ‘meer informatie van hetzelfde’, waardoor het vooral onze bestaande denkbeelden en vooroordelen, en zo dus ook groepsvorming, verder versterkt. Maar er is ook goed nieuws. Zo denkt hij dat de oude Atheense Staatsinrichting misschien mogelijkheden (geen verkiezing, maar loting) zou kunnen bieden om mensen op buurtniveau het gevoel te geven dat ze weer gehoord worden.

Dagvoorzitter Pieter Hilhorst gaat met de heren en het publiek in gesprek: wat betekent dit alles nu voor de corporatiesector. Wat kunnen corporaties doen?

 

Deze pagina delen:Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Gegevens

Datum:
9 februari
Tijd:
14:00 - 17:00

Locatie

Online via Teams

Organisator

Kennisplatform Corpovenista
E-mail:
vandersluis@corpovenista.nl