Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Trendspecial 8 april: ‘Deep fakes in burengeschillen heel reëel’

8 april // 14:00 - 16:30

Op donderdagmiddag 8 april verkennen we – in een vervolg op ons Trendgesprek 2021 – de trends afnemende cohesie en toenemende groepsvorming in relatie tot privacy.

Privacydeskundige dr. Bart van der Sloot, verbonden aan de Universiteit Tilburg, neemt ons mee in de wereld van drones, deep fakes en slimme camera’s. En de impact hiervan op corporaties en polarisatie in buurten.

Burgers hebben toegang tot digitale technieken, drones en slimme camera’s. Buurtgenoten kunnen elkaars privacy dan ook in vergaande mate schenden. Little Brother is Watching You. Maar door de infraroodcamera kan ook de buurman worden geïdentificeerd die steeds zijn huisvuil in de groenbak dumpt. Digitale technieken zorgen voor zowel een toename als een afname van sociale cohesie. Buurtapps worden gebruikt voor het organiseren van evenementen, voor het veilig houden van de straten en voor het ondersteunen van hulpbehoevenden. Maar door het gebrek aan werkelijke interactie kunnen digitale contacten ook al vrij snel ontaarden in scheldpartijen. Buurtpreventieapps worden niet zelden plaatsen waar vreemdelingenhaat en discriminatie op worden geventileerd (wat doet die donkere jongen in onze wijk?) en ook kunnen burgers met een handomdraai hun eigen werkelijkheid genereren. Deepfake video’s en geluidsfragmenten worden steeds vaker tussen burgers onderling ingezet om elkaar belachelijk te maken of zelfs onterecht van strafbare feiten te beschuldigen.

Van der Sloot: ‘Woningcorporaties zullen hier steeds vaker mee te maken krijgen. Denk aan ‘bewijsmateriaal’ tegen een bewoner die je liever ziet vertrekken.’ Nog gevaarlijker wordt het als met deze middelen haat tussen groepen op lokaal niveau wordt aangewakkerd. ‘Hier heeft Interpol onlangs ook voor gewaarschuwd, juist ook op lokaal niveau. Het kan polarisatie in de hand werken.

Welke rol hebben woningcorporaties hierin? Actief faciliteren van digitale technieken en interacties om het gebruik daarvan zoveel mogelijk in goede banen te leiden; juist actief tegengaan om alle negatieve aspecten te vermijden; handen er van af trekken?” En wie heeft daar verder een rol in? Dit verkennen we met privacydeskundige Bart van der Sloot (Tilburg University), Florentijn van Rootselaar (filosoof en lid van de Commissie Persoonsgegevens in Amsterdam) onder de bezielende leiding van dagvoorzitter Pieter Hilhorst.

Trendspecial: Polarisatie en Privacy
Donderdag 8 april, 14.00- 16.30 uur, via Teams 
Deelname is gratis, na aanmelden via info@corpovenista.nl 
Na inschrijving ontvangt u de link

Gegevens

Datum:
8 april
Tijd:
14:00 - 16:30

Locatie

Online via Teams

Organisator

Kennisplatform Corpovenista
E-mail:
vandersluis@corpovenista.nl