2018: Masterclass en Leergang Big Data

Tijdens de nazit van de inspiratiesessies Big Data bleek er bij de corporaties veel vraag naar verdieping. In 2018 wordt hier gevolg aan gegeven via een masterclass en leergang Big Data, in samenwerking met Aedes en opleider Kjenning.

Door Silvester de Ruig

Na de inspiratiesessie ‘Big Data, kansen voor corporaties’ in april 2017 werd goed zichtbaar dat een aantal corporaties hun collega’s ver vooruit zijn als het gaat om de inpassing van big data in de eigen organisatie. Maar ook dat er corporaties zijn die zich niet of nauwelijks met big data bezig houden, terwijl hier zowel qua efficiëntie als financieel veel winst mee geboekt kan worden. Om de professionalisering van de sector een impuls te geven, ontwikkelt Corpovenista daarom samen met opleider Kjenning en Aedes, onder de vlag van de Vernieuwingsagenda, twee opleidingen. Een masterclass big data voor bestuurders en strategen en een leergang voor informatiespecialisten. Deze zullen volgend jaar tweemaal worden aangeboden, in het voor- en najaar, met een flinke korting voor Corpovenista-corporaties.

Doelgroep en resultaten

De masterclass richt zich specifiek op directeur-bestuurders, strategen, MT-leden en toezichthouders van de corporatie en wordt bij voorkeur afgenomen samen met de leergang, zodat de bestuurder of strateeg samen met zijn of haar informatiespecialist direct binnen de eigen organisatie aan de slag kan.

Strategen en bestuurders volgen een programma van een dagdeel, waarna ze weten:

 • wat Big data zijn en welke toegevoegde waarde dit voor een corporatie kan hebben
 • wat de kansen en risico’s zijn
 • kennis hebben van het wettelijk kader van de AVG en de ruimte die het biedt
 • hoe je als bestuurder of strateeg morgen de eerste stap kan zetten om met Big Data aan de slag te gaan.

De leergang is bedoeld voor teamleiders, informatiemanagers, ITspecialisten en onderzoekers die te maken hebben met het (het implementeren van) Big Data binnen de corporatie. De leergang is gericht op de dagelijkse werkpraktijk, gericht op het volgende resultaat :

 • weten wat Big Data zijn en welke toegevoegde waarde dit voor een corporatie kan hebben
 • weten welke externe bronnen er zijn die de corporatie kan gebruiken voor analyses
 • kennis van verschillende toepassingsmogelijkheden van Big Data
 • weten wat een data-gedreven organisatie is en wat dit betekent voor de interne organisatie
 • weten hoe Big data binnen de eigen corporatie kan worden benut
 • kennen van de belangrijkste eisen die vanuit het AVG worden gesteld aan het gebruik van (Big) data
 • een stappenplan om Big Data in te zetten binnen de eigen organisatie

Tijdens het leertraject wordt de verbinding gezocht met het leidinggevend en sturend kader. Het is dan ook van grote waarde dat zowel een bestuurders of strateeg aan de masterclass deelneemt als  (minstens één) IT-specialist aan het leertraject. De specialist werkt tijdens de leergang een concreet stappenplan uit, waarbij de bestuurder of strateeg als sparringpartner dient en zij gezamenlijk bekijken op welke manier Big Data voor hun organisatie een toegevoegde waarde kan bieden.

Aanmelden

Aanmelden voor zowel de masterclass als de leergang kan in de loop van januari 2018. Wie belangstelling heeft kan dat nu vast kenbaar maken via projectcoördinator Mariska (vandersluis@corpovenista.nl) om zo verzekerd te zijn van een plekje in het voorjaar van 2018.

 

Deze pagina delen:Share on LinkedInShare on FacebookTweet about this on Twitter