Dakloosheid onder jongeren naar nul!

Een dak boven je hoofd is een mensenrecht en de basis voor goed functioneren in de maatschappij. In Nederland zien we de laatste 10 jaar echter een verdubbeling van het aantal daklozen. Hoewel het CBS aangeeft dat aantallen dalen, wordt dit niet herkend door de sector (zorg en opvang). Veel daklozen blijven uit beeld van de officiële instanties en daarmee statistieken. 

Reden voor Corpovenista om het thema Dakloosheid extra aandacht te geven in 2022. We dienden een vraagstuk in voor een Sustainable Development Goal (SDG) Challenge voor HBO studenten. Daarbij legden we de focus op jongvolwassen daklozen. Een internationale groep HBO studenten van uiteenlopende onderwijsinstellingen en studierichtingen gingen voor en met ons aan de slag. De uitkomsten van de challenge vind je in de beknopte rapportage Breng dakloosheid jongvolwassenen naar nul!

Visuele weergave van de oplossingen uit de challenge dakloosheid. 

Ter voorbereiding verkende Platform31 voor ons de daklozenproblematiek in Nederland. Lisan Jansen en Susan van Klaveren maakten een ‘base-line’ rapport van cijfers, ontstaansredenen en oplossingsrichtingen. Hiermee gaven we de HBO studenten een actuele schets van de problematiek mee. Dit rapport Homelessness in The Netherlands – an assessment van Platform31 is voor de internationale studenten in het Engels opgesteld.