Tijdens de Discussiedagen Sociale Huisvesting 2024, georganiseerd door Corpovenista, Platform31, TU Delft en Aedes, kwam een heldere boodschap naar voren: woningcorporaties spelen een steeds grotere rol in het versterken van gezonde, samenredzame gemeenschappen. Gedurende de tweedaagse bijeenkomst op 17 en 18 oktober in Soesterberg werd niet alleen gesproken over sociale huisvesting, maar ook over de bredere maatschappelijke impact van corporaties. Het belang van goede leefomgevingen, gemengde wijken en het welzijn van bewoners kwam hierbij sterk naar voren.
Corporaties werden niet meer enkel als verhuurders van betaalbare woningen gezien, maar steeds meer als actieve regisseurs van veranderingen in buurten en wijken. Een van de meest besproken inzichten was dat woningcorporaties moeten blijven handelen vanuit hun waarden en taakopvatting, zich niet moeten beperken tot de uitvoering van op landelijk niveau bepaald beleid en vooral regie moeten blijven voeren in het maatschappelijke debat. Dit werd ondersteund door de opvatting dat corporaties ook op het gebied van gezondheid een grote rol spelen. Het versterken van sociale cohesie en het bevorderen van een gezonde leefomgeving zijn cruciale elementen voor de toekomst van sociaal wonen.
De Discussiedagen gaven aanleiding tot een belangrijke oproep aan woningcorporaties om zich krachtig uit te spreken over thema’s als huisvesting van statushouders en gemengde, veerkrachtige wijken. Daarnaast werden zorgen geuit over de vele verwachtingen die steeds op de schouders van corporaties worden gelegd, wat resulteerde in een waarschuwing tegen een te grote werklast en te veel uiteenlopende verantwoordelijkheden.
Een ander belangrijk thema was een vernieuwde benadering van de samenwerking met huurdersorganisaties. Het advies was om gesprekken met huurders vooral te richten op hun waarden en praktijkervaringen, en minder op de technische aspecten van beleid. Door de focus te leggen op wat huurders echt belangrijk vinden, wordt de daadwerkelijke impact van beleid op hun dagelijks leven beter zichtbaar. Zo kunnen woningcorporaties beleid aanpassen aan de behoeften en ervaringen van huurders. Bovendien zorgt deze benadering voor een meer betrokken en constructief gesprek, wat ook jongere huurders kan aanspreken en hun betrokkenheid vergroot.
Een ander belangrijk thema was een nieuwe aanpak in de samenwerking met huurdersorganisaties. Praat met huurders vooral over waarden en praktijkervaringen, en minder over technische beleidspunten. Zo’n gesprek maakt duidelijk wat er voor huurders vooral toe doet en brengt de (onbedoelde) uitwerking van beleid in de praktijk in beeld. Daarnaast levert het een veel leuker gesprek op waar ook jongere huurders warm voor lopen.
Een andere interessante discussie betrof de rol van woningcorporaties als “revolving fund” en hoe dit idee zich verhoudt tot de wens om de sociale huurvoorraad uit te breiden. Het concept van een revolving fund, waarbij corporaties investeringen terugverdienen en opnieuw kunnen inzetten, lijkt lastig te combineren met groei van het aantal sociale huurwoningen. Hierbij kwam het idee naar voren om nieuwbouwprojecten te financieren met andere middelen dan alleen huurinkomsten en huurtoeslag.
Inbreng van Corpovenista
Corpovenista-leden leverden diverse waardevolle bijdragen, waaronder vier papers:
- Een paper over ontwerprichtlijnen voor collectieve woonvormen en woonomgevingen.
- Een paper over kansen voor jonge professionals op de woningmarkt.
- Een paper over de rol van corporaties in relatie tot afnemende veerkracht in wijken.
- Een paper over huisvesting van statushouders.
Daarnaast schreven twee trainees een paper over verjonging van huurdersorganisaties, mede gesponsord door Corpovenista en Talent in Huis.
Hoe verder?
De Discussiedagen toonden aan dat woningcorporaties onmisbare schakels zijn in het versterken van gemeenschappen en het aanpakken van urgente woonvraagstukken. We kijken ernaar uit om samen met onze leden en kennispartners deze inzichten verder uit te werken en te implementeren. De gepresenteerde papers worden verder uitgewerkt en eind 2024 gepubliceerd. Deze bundel is te verkrijgen via info@corpovenista.nl. Houd onze website in de gaten voor meer informatie!