De workshop Een nieuwe kijk op de wijk. Foto Loes Schleedoorn

Een nieuwe kijk op de wijk in vogelvlucht

Met het filmpje De Buurt als Jas laat Corpovenista in vogelvlucht zien hoe corporaties op een nieuwe manier naar buurten kunnen kijken. Een manier die onder meer behulpzaam kan zijn bij het maken van gebiedsvisies.

Iedere stad in Nederland heeft een variëteit aan soorten wijken nodig om de steeds weer veranderende huishoudens een plek te kunnen geven. De buurt kan eigenlijk worden gezien als een soort jas, die past in een bepaalde fase van het leven.

Op basis van demografische veranderingen van huishoudens en hun verhuisgedrag (onderzoek de Buurt als Jas) kunnen buurten worden ingedeeld in startbuurten (daar komen veel startende huishouden wonen, terwijl alleenstaanden die er al woonden en nieuwe koppels die buurten verlaten); scharrelbuurten (met veel instroom van alleenstaanden en vertrek van nieuwe koppels); ‘hokbuurten’ (instroom van veel nieuwe koppels; uitstroom van nieuwe gezinnen met kinderen); en opvoedbuurten (veel instroom van jonge gezinnen; uitstroom van empty-nesters).

Deze nieuwe manier van kijken is voor het eerst geïntroduceerd in het boek ‘De Buurt als Jas’ (2015) en wordt nu vervolgt in het onderzoek De Regio als Garderobe.