Rotterdamse corporatiemedewerkers buigen zich over Rotterdamse buurten

Op zoek naar de scharrelbuurt

Startbuurten, scharrelbuurten en opvoedbuurten. In het Rotterdamse hebben de corporaties onlangs tijdens een ‘borrel met onderzoek’ gespeeld met een nieuwe manier om naar de buurt te kijken.

Om te weten welke functie een buurt bekleedt, zijn in het boek ‘De Buurt als Jas’ de functies van buurten in Rotterdam, Amsterdam en Eindhoven in kaart gebracht. Begin van dit jaar verscheen het boek , waarin het belang om te weten welke functie een buurt heeft, wordt onderstreept. Wie dat weet, kan namelijk beter beoordelen of ingrijpen zinvol of juist niet nodig is.

Het boek introduceert een nieuw begrippenkader, een taal om buurten te kunnen duiden. Het gebruik van deze begrippen kan woningcorporaties helpen om duidelijk te krijgen of het in een buurt wel of niet goed gaat.  In een zogenaamde ‘scharrelbuurt’ hoeft de instroom van lage inkomens in een buurt en een uitstroom van mensen met een hoger inkomen, bijvoorbeeld helemaal geen probleem te zijn.

Borrel met onderzoek

De Rotterdamse corporaties hebben onlangs tijdens een ‘borrel met onderzoek’ gespeeld met de nieuwe begrippen. Deelnemers kregen foto’s van verschillende typen buurten voorgelegd en moesten aan de hand van hun eigen kennis de functie van een buurt benoemen. Een lastige, maar verhelderende opgave. ‘Je ziet dat corporatiemedewerkers vaak niet op die manier aan buurten denken. Ze delen buurten bijvoorbeeld in naar WOZ-waarde, of naar bevolkingsgroepen’, aldus Paul Tholenaars van Woonbedrijf na afloop van de bijeenkomst.

Spel

Tholenaars is vanuit Corpovenista trekker van het onderzoek. Hij geeft aan dat Corpovenista de aandacht voor het nieuwe begrippenkader wil aanwakkeren. ‘We bekijken of een spel een goede manier kan zijn om deze manier van kijken naar buurten binnen de corporatiesector te vergroten. Daar gaan we in 2016 mee aan de slag. Ook wordt bekeken of we een tool kunnen ontwikkelen om de functie van een buurt gemakkelijk te kunnen bepalen.’

Zie ook het artikel ‘De Buurt als Jas’